Bikin Nangis, Tiap Hari Keluarga Guru Sekumpul Makan ini Buat Nyambung Hidup - ayooha.com ! Portal Berita Banua Terkini

ayooha.com ! Portal Berita Banua Terkini

Rambut tebal & kuat tidak mudah rontok tanpa ke dokter‎

Bikin Nangis, Tiap Hari Keluarga Guru Sekumpul Makan ini Buat Nyambung Hidup

  • Rabu, 9 Januari 2019 | 05:09
  • Dibaca : 1514 kali
Bikin Nangis, Tiap Hari Keluarga Guru Sekumpul Makan ini Buat Nyambung Hidup
Abah Guru Sekumpul. foto istiimewa

Versi Bahasa Banjar

SEKUMPUL – Ujar sidin (Abah Guru Sekumpul)… Jangan katuju pusang ikam nang ae, karena bila pusang bearti kada syukur, bila kada basyukur bearti kufur.

Mun dihayati kata-kata nih dalam, pasti menangis pian. Nasib kita, umur kita jodoh kita dan rezeki kita ada dalam genggaman kekuasaan Allah SWT.

Apalagi kita ingat kisah-kisah Abah Guru semasa kecil sidin. Guru badiam di rumah nang cukup tuha wan jabuk sudah, kada bekamar, hatap baluang-luang, bila hujan basah, jimus di dalam rumah wan banjir.

Kadang H Abdul Ghani, abahnya abah guru sekumpul, melindungi anak bini sidin agar kada kena banyu hujan dari miris nya hatap rumah bila hujan.


Dari kondisi kayaitu mereka pantang mengeluh sedikit pun dan diketahui orang lain, kadang Guru Zaini, mengganie abah sidin menggosok intan, untuk meringankan beban keluarga.

Selama 14 tahun keluarga sidin, cuma makan sayur yg dibuat dari kedebong pisang (umbut batang pisang). Dan selama 8 tahun, makan nasi bungkus, 1 nasi bungkus untuk ber-4. Walaupun kondisi mereka semiskin itu tapi mereka kadada mengeluh sedikitpun, apalagi sampai behutang ke orang lain atau maminta-minta.

Mendengar kisah keluarga sidin, kita nie kadada apa-apanya.
Jauh banar, kita wayah nie banyak mengeluhnya daripada syukurnya.

Baca Juga :  Rahasia di Balik Wangi Tubuh Abah Guru Sekumpul yang tidak Pernah Hilang

Coba ae kita belajar, melatih diri agar senantiasa mensyukuri tarus apa yang ada, baik nikmatnya atau balanya, Insya Allah semua itu baik haja.

Kadang kita wayah nih banyak kahandak dan kahandak itu harus ada, apa kahandak kita qobul tarus, kayapakah caranya, dikarasi supaya kahandak tu qobul, yaitu dengan bahutang.

Intinya kita sadar diri gen sudah, baik syukuri apa yang ada, insya Allah ada ja kaina hikmahnya.

Mudahan kita barataan, kawa bersyukur tarus, meskipun berat, tapi tetap berusaha. Mudahan kita termasuk orang yang bersyukur. (ayooha.com)

sumber anonim

Facebook Comments

Theme Wordpress Untuk Portal berita Professional